رژیم غذایی قلیایی یا آلکالاین چیست؟

رژیم آلکالین

در سال‌های اخیر، رژیم غذایی قلیایی به دلیل فواید سلامتی بی شماری که دارد، مورد توجه قرار گرفته است. طرفداران ادعا می کنند که با مصرف غذاهای عمدتا قلیایی، بدن ما می تواند به سطح pH متعادل تری دست یابد که منجر به بهبود سلامت کلی و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن می شود. با این حال، در میان تبلیغات، بررسی شواهد علمی و جدا کردن واقعیت از داستان بسیار مهم است. هدف این مقاله بررسی رژیم قلیایی، اصول، مزایای بالقوه و محدودیت‌های آن است و به خوانندگان درک جامعی از این روند رژیم غذایی ارائه می‌کند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آشنایی با رژیم غذایی آلکالاین یا قلیایی

رژیم قلیایی بر این مفهوم استوار است که برخی غذاها می توانند سطح pH بدن را تغییر دهند. مصرف غذاهای عمدتا قلیایی می تواند pH بدن را افزایش دهد و اسیدیته را کاهش دهد. این رویکرد معمولاً شامل افزایش مصرف میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و مغزها و در عین حال کاهش یا حذف غذاهای بسیار اسیدی مانند گوشت ‌های فرآوری ‌شده، غلات تصفیه ‌شده، لبنیات و شکر است.

تئوری رژیم غذایی قلیایی

فرضیه اسید/قلیایی بر اساس روشی است که غذاهای مختلف بر pH ادرار بدن (یا گاهی اوقات خون) تأثیر می‌گذارند. بدن کار شگفت انگیزی در نگه داشتن PH خون ما بسیار نزدیک به 7.4 انجام می دهد. با این حال، مشخص شده است که pH ادرار بر اساس رژیم غذایی و اغلب به دلیل تأثیر مواد معدنی و متابولیت های مختلف بر ادرار تغییر می کند.

این ایده به مفهوم غذاهایی تبدیل شد که در هنگام احتراق اسید یا خاکستر قلیایی تولید می‌کنند و این نظریه که در هنگام مصرف نیز همین کار را می‌کنند.

پزشکان و نویسندگانی مانند رابرت او یانگ بعداً این مفهوم را توسعه دادند و کتاب هایی در این زمینه نوشتند و استدلال کردند که رژیم غذایی قلیایی می تواند برای تعدادی از نگرانی های سلامتی استفاده شود. یانگ از یک رژیم غذایی گیاهی همراه با مقداری ماهی و محدود بودن گوشت و لبنیات به دلیل اثرات اسیدی آنها حمایت می کند.

رژیم غذایی قلیایی در حال حاضر یکی از شناخته شده ترین فلسفه های غذایی در سلامت طبیعی است که بدون اینکه همیشه به خودی خود یک برنامه غذایی در نظر گرفته شود، راه خود را به انواع برنامه های غذایی مختصرتر باز می کند.

تعادل pH و بدن

بدن انسان دارای یک سیستم تنظیمی پیچیده برای حفظ سطح pH ثابت، عمدتاً از طریق کلیه ها و ریه ها است. به عنوان مثال، pH خون به شدت در محدوده باریکی از 7.35 تا 7.45، کمی در سمت قلیایی تنظیم می شود. انحراف از این محدوده می تواند منجر به مشکلات شدید سلامتی شود. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که pH قسمت های مختلف بدن، مانند معده و ادرار، می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد و تحت تأثیر انتخاب های رژیم غذایی قرار نمی گیرد.

مزایای و معایب رژیم آلکالاین

مزایای و معایب رژیم آلکالاین

رژیم قلیایی مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی را ترویج می کند. برخی از مطالعات نشان می دهد که پیروی از یک رژیم غذایی قلیایی ممکن است منجر به کاهش وزن، بهبود سلامت استخوان و کاهش تحلیل عضلانی شود. تاکید بر غذاهای گیاهی در این رویکرد رژیمی، ویتامین ‌ها، مواد معدنی و آنتی ‌اکسیدان‌ های ضروری را فراهم می‌ کند و سلامت کلی را ارتقا می ‌دهد. علاوه بر این، کاهش غذاهای فرآوری شده و قند های افزوده شده با توصیه های رژیم غذایی مطابقت دارد.

همانطور که می دانید، بحث هایی در مورد رژیم غذایی قلیایی وجود دارد. این عمدتا به این دلیل است که بسیاری از بیماری ها یا شرایطی که گفته می شود رژیم قلیایی از آنها پیشگیری یا درمان می کند، دلایل مختلفی دارند. بنابراین، استفاده از رژیم غذایی قلیایی به عنوان تنها درمان، بهترین راه پیش رو نیست.

علاوه بر این، رژیم‌های قلیایی مستلزم محدودیت در بسیاری از گروه ‌های غذایی مهم، مانند لبنیات و غلات خاص هستند، که برخی افراد معتقدند که می ‌تواند به کمبود مواد مغذی کمک کند. اساساً، آنها نگران این هستند که این یک رژیم غذایی متعادل نیست و هر رژیمی که بین همه گروه های غذایی تعادل برقرار نمی کند، نمی تواند سالم باشد.

در حالی که مزایای رژیم قلیایی ممکن است مورد بحث باشد، این روش غذا خوردن بر اصول تغذیه سالم تمرکز دارداز جمله:

  • افزایش وعده های غذایی گیاهی
  • از بین بردن قند اضافی
  • کاهش غذاهای فرآوری شده و چربی بد
  • خوردن سبزیجات و میوه بیشتر
  • افزودن حبوبات، مغزها و دانه ها به رژیم غذایی

همه موارد فوق توسط هر متخصص پزشکی به عنوان عادات خوب در نظر گرفته می شود و می تواند با خیال راحت توسط هر کسی اجرا شود.

 

توصیه های عملی برای یک رژیم غذایی متعادل آلکالاین

ترکیب اصول اصلی رژیم غذایی قلیایی می تواند به الگوی تغذیه سالم کمک کند. تاکید بر غذاهای گیاهی، کاهش غذاهای فرآوری شده و محدود کردن قندهای افزوده شده با توصیه های کلی رژیم غذایی مطابقت دارد. این رژیم غذایی استفاده از گروه های غذایی مفید از جمله انواع میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی و مصرف متعادل مواد مغذی ضروری را تضمین می کند.

لیست غذاهای قلیایی در رژیم آلکالاینلیست غذاهای قلیایی

اساساً غذاهایی که “خاکستر اسیدی” تولید می کنند اسیدی در نظر گرفته می شوند و غذاهایی که “خاکستر قلیایی” تولید می کنند قلیایی کننده هستند. تاکید در شرایط رژیمی به طور کلی بر خوردن غالب غذاهای قلیایی با حداقل مواد اسیدی است – تعادل 80/20 اغلب به عنوان یک هدف خوب ذکر می شود.

غذاهایی که قلیایی در نظر گرفته می شوند عبارتند از:

  • سبزیجات تازه – کلم بروکسل، گل کلم، کلم بروکلی، کلم قرمز، خیار، هویج، مارچوبه، کدو سبز، لوبیا سبز و کرفس.
  • جلبک دریایی و قارچ.
  • سبزیجات برگ دار – اسفناج، کاهو
  • میوه های تازه – لیمو و لیموترش، انبه، مرکبات، انگور، توت ها، پاپایا، خربزه، گلابی، کیوی، آناناس، خربزه سنگی و انجیر.
  • ماهی –  ماهی آب سرد و ماهی های روغنی مانند سالمون.
  • غلات بدون گلوتن مانند برنج قهوه ای، ارزن و کینوا.
  • بادام ها

غذاهایی که باید به حداقل برسد:

  • گوشت قرمز و مرغ
  • محصولات لبنی
  • قندها
  • تخم مرغ
  • اکثر آجیل های دیگر

غذاهایی که اسیدی در نظر گرفته می شوند:

  • غذاهای فراوری شده
  • گندم و غلات
  • الکل
  • نوشیدنی های کافئین دار
  • نوشابه های گازدار

آیا پیروی از رژیم غذایی قلیایی خطرناک است؟

آیا پیروی از رژیم غذایی قلیایی خطرناک است؟

غذاهای قلیایی بالا، به عنوان بخشی از رژیم غذایی قلیایی، مفید هستند – به شرط اینکه تعادل سالمی در انتخاب های غذایی حفظ شود. برخی از طرفین مخالف این رژیم هستند و می گویند که هیچ غذایی نمی تواند PH خون را تغییر دهد و بدن سیستم های خاص خود را برای حفظ pH مطلوب دارد. اگر یک رژیم غذایی متعادل رعایت نشود، خوردن یک رژیم غذایی عمدتاً قلیایی می تواند منجر به وضعیتی به نام آلکالوز متابولیک شود که علائمی مانند استفراغ، سردرد، لرزش و حالت تهوع را به همراه دارد. در حالی که این امر نادر است. پیروی از دستورالعمل های این مقاله کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که فواید قلیایی در بدن از بدن و ذهن شما حمایت می کند.

در نهایت، اتخاذ اصول اصلی رژیم قلیایی، مانند مصرف بیشتر غذاهای گیاهی و کاهش غذاهای فرآوری شده، می تواند به یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی کمک کند. مانند هر برنامه غذایی دیگر، مشورت با متخصصان تغذیه درباره انتخاب  برنامه غذایی ضروری است. شما می توانید از طریق صفحه دریافت رژیم غذایی برای دریافت رژیم آلکالاین اقدام کنید.

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *